KrajKoronawirus szczególnie groźny dla cukrzyków. Diabetolodzy alarmują

Koronawirus szczególnie groźny dla cukrzyków. Diabetolodzy alarmują

fot. zdjęcie ilustracyjne
fot. zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Flickr / Ayurvedic India Follow/Public domain
Dodano 4
W grupie pacjentów z cukrzycą problemem jest nie tyle większe prawdopodobieństwo zakażenia koronawirusem, ile gorsze rezultaty leczenia. Istnieje też większe prawdopodobieństwo rozwoju ciężkich objawów i powikłań – wynika z informacji Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.

„W Chinach, gdzie odnotowano dotychczas najwięcej przypadków zakażenia, zauważono, iż pacjenci z cukrzycą posiadają wyższe ryzyko rozwoju ciężkich powikłań i zgonu niż osoby bez cukrzycy. Ponadto można zauważyć pewną zależność między liczbą chorób towarzyszących (np. cukrzyca, choroba serca) i ryzykiem rozwoju ciężkich powikłań COVID-19 (im więcej chorób, tym to ryzyko jest wyższe)” – powołali się na dane eksperci PTD.

Wyrazili jednak oczekiwanie, że poprawa wykrywalności i leczenia zakażeń wywoływanych tym wirusem spowoduje z czasem spadek liczby zgonów.

Równocześnie zaznaczyli, że jeśli cukrzyca jest dobrze kontrolowana, ryzyko rozwoju ciężkiej postaci zakażenia COVID-19 jest podobne do tego, które obserwujemy w populacji ogólnej. Natomiast u osób ze złą kontrolą choroby i wahaniami poziomu cukru, istnieje większe ryzyko rozwoju powikłań cukrzycowych.

„Infekcja wirusowa u pacjentów z cukrzycą, jak każdy ostry stan zapalny, może prowadzić do gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi i zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycowej kwasicy ketonowej (CKK), dotyczy to przede wszystkim chorych na cukrzycę typu 1” – przypomnieli eksperci.

Zaznaczyli jednocześnie, że ryzyko u pacjentów z cukrzycą typu 1 i 2 jest podobne.

„Nie są znane jakiekolwiek przyczyny, dla których ryzyko rozwoju COVID-19 u pacjentów z cukrzycą typu 1 lub 2 miałoby być inne. Ważniejszy jest fakt, iż osoby z cukrzycą danego typu różnią się między sobą wiekiem, powikłaniami i sposobem kontroli choroby podstawowej. Osoby z powikłaniami cukrzycowymi posiadają prawdopodobnie wyższe ryzyko osiągnięcia gorszych rezultatów leczenia COVID-19 niż chorzy na cukrzycę bez powikłań lub innych schorzeń bez względu na typ choroby” – zaznaczyli.

Czytaj także:
Koronawirus: Ważny apel lekarzy do osób starszych
Czytaj także:
Alergolog: Odstawienie leków zwiększa ryzyko zakażenia koronawirusem

/ Źródło: PAP
/ mpu

Czytaj także

 4
  • typ_poważny IP
    Prędzej pogorszy mu się wzrok niż zarazi się koronawirusem. Zdrowo się odżywiajcie, uważajcie na produkty zbożowe. Zastosujcie w końcu zdrowy styl życia bo piszą, że zaledwie 3% cukrzyków stosuje odpowiednią dietę.
    Dodaj odpowiedź 6 0
      Odpowiedzi: 0
    • Smok Wawelski IP
      Przecież to dotyczy każdej infekcji. Co za banały.
      Dodaj odpowiedź 7 0
        Odpowiedzi: 0
      • LPG 07 IP
        straszne to jest to ze z powodu wirusa dużo więcej ludzi straci życie lub poglebi chorobę z powodu braku opieki medycznej niż od samego wirusa

        jedna przyroda nie jest tak doskonała skoro stworzyła gatunek CZŁOWIEK MYŚLĄCY
        tylko że ten gatunek MYŚLI jak się zgładzić i nie produkuje środków aby przetrwać tyko coraz lepszą broń aby się zabić

        powinno zmienić się nazwę na HOMO ZAGLADUS
        Dodaj odpowiedź 13 0
          Odpowiedzi: 0
        • dziadek IP
          Czemu ci wspaniali diabetolodzy celebryci nie wyleczyli ludzi z tej choroby?
          Przestałem brać rok temu środki na cholesterol i łykam CYNAREX - cholesterol i trójglicerydy są OK.
          Dodaj odpowiedź 10 3
            Odpowiedzi: 0

          Czytaj także