Obserwator mediówZmarł chłopiec, który zatruł się burgerem z Lidla. Cierpiał kilka lat

Zmarł chłopiec, który zatruł się burgerem z Lidla. Cierpiał kilka lat

Lidl, zdjęcie ilustracyjne
Lidl, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: PAP/EPA / SHAWN THEW
Dodano 40
Nolan Moittie, 10-letni chłopiec z Francji, który w 2011 r. został sparaliżowany po zjedzeniu mięsa z Lidla, nie żyje.

Dziewięć lat temu w regionie Hauts-de-France na północy Francji piętnaścioro dzieci, w tym niespełna 2-letni wówczas Nolan Moittie, zatruło się stekami z Lidla. Burgery były skażone bakteriami Escherichia coli.

Podczas gdy u innych dzieci doszło do uszkodzenia wątroby, Nolan Moittie został sparaliżowany i upośledzony. Nie mógł jeść ani mówić. Był karmiony przez rurkę.

Prawnik rodziny chłopca, Florence Rault, powiedział w rozmowie z AFP, że w niedzielę 10-latek trafił do szpitala, gdzie zmarł w wyniku powikłań po zatruciu. Lekarze nie zdołali go uratować.

W 2017 r. Guy Lamorlette, były szef firmy Seb-Cerf, która przechowywała skażoną wołowinę, został skazany na trzy lata więzienia za braki w sprawdzaniu mięsa i 50 tys. euro grzywny.

Z kolei kierownik ds. jakości w Seb-Cerf, Laurenta Appere, również został osądzony pod takimi samymi zarzutami. Mężczyzna zmarł później na atak serca.

/ Źródło: AFP
/ dcy

Czytaj także

 40
  • itchy IP
    Na zachodzie Lidl zmienia oblicze.
    Z obskurnego magazynu, typowego dla taniego discountera, próbuje się uszminkować na supermarket. Co mu się w zasadzie udaje. Ale ta akcja przebiega powoli. Poczynając od dużych miast.
    Zanim ta akcja dotrze do Polski, o ile w ogóle dotrze, to większość lidlowskich klientów będzie już nieżywa.
    Dodaj odpowiedź 2 0
      Odpowiedzi: 0
    • jupiter IP
      Przestańcie ludzie głupio gadać i nie chodzi o to że nie ma tu winy Lidla czy że jedzenie nie jest nafaszerowane bo to wszystko prawda ale w domowym też mogłaby się wytworzyć chociażby toksyna botulinowa najgorszym punktem jest debil dający takie rzeczy 2 latkowi
      Dodaj odpowiedź 6 1
        Odpowiedzi: 0
      • Rodzic IP
        Co za debil faszerował dwuletnie dziecko burgerami z marketu!!
        Dodaj odpowiedź 6 0
          Odpowiedzi: 0
        • Lidl jak najbardziej IP
          Ja kupilem mieso u polskiego rzeznika, z ktorego po rozkrojeniu w domu wypelzly robale. Od tego czasu kupuje tylko w lidlu zawsze jest swieze i smaczne.
          Dodaj odpowiedź 6 9
            Odpowiedzi: 0
          • Ola 🇩🇪 IP
            W Niemczech najczęściej kupuje mięso i nie tylko w Lidlu,zawsze świeżutkie.. natomiast będąc w Polsce mięso i wędlina tylko od ulubionego rzeźnika ,żaden market.
            Dodaj odpowiedź 5 3
              Odpowiedzi: 0

            Czytaj także